Winkelwagen

Ai Weiwei: De kracht van kunst

Een bekende exponent van de hedendaagse kunst in China is de kunstenaar Ai Weiwei , geboren in1957. Hij is in zijn kunstuitingen op zoek naar meer menselijkheid en een betere toekomst. In die zin past hij wel een beetje in het metamodernisme, de kunststroming van deze tijd. Zijn kunstwerken zijn lastig onder een gezamenlijk thema te plaatsen, want zij variëren van schilderijen, culturele readymades en LEGO-werken, tot beeldhouwwerken, architectonische ontwerpen, fotografie, videokunst en installaties. Ai Weiwei is dus een veelzijdig kunstenaar.
Zijn kritische boodschappen in zijn kunst werden niet overal in China gewaardeerd, vandaar dat de Chinese autoriteiten hem in 2011 bijna 3 maanden gevangen zetten. Net als zijn vader, de beroemde schrijver en dichter Ai Qing, die van 1958 tot 1979 in een heropvoedingskamp verbleef, net als zijn gezin.  Pas in 2015 kreeg Ai Weiwei zijn paspoort terug waarna hij snel zijn biezen pakte en naar Berlijn vertrok.
In zijn kunstwerken stelt hij tal van misstanden aan de kaak, waaronder de vaak genegeerde mensenrechten in China en de aanpak van de huidige vluchtelingencrisis door westerse landen.
Van 30 september 2023 tot 3 maart 2024 is er een overzichtstentoonstelling van zijn werk in de Kunsthal in Rotterdam. Houd u van moderne en kritische kunst met een boodschap, dan moet u deze tentoonstelling met het werk van Ai Weiwei zeker bezoeken. Wilt u meer lezen over het werk van Ai Weiwei en zijn plek in de kunstgeschiedenis, dan verwijs ik u naar de webpagina over de Hedendaagse en metamorderne kunst.

Copyright © 2022. All Rights Reserved

error: Content is protected !!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.