Winkelwagen

Nieuw in onze verzameling: De dans, van Kees van Dongen

De dans

Nieuw in onze kunstverzameling is `De dans’ van de bekende Nederlandse fauvist Kees van Dongen (1877-1968). Het betreft een pochoirdruk op arches papier afkomstig uit het boek La Garconne uit 1925 door Victor Margueritte. Het boek met de pochoirdrukken verscheen in een oplage van 750 exemplaren. Dit kunstwerk is een van deze 750 afbeeldingen van De dans. De afbeelding is uitvoerig beschreven in het boek `Kees van Dongen, het complete grafische werk’ van de galeriehouder J. Juffermans. De pochoir is 24,5 x 18,5 centimeter groot. Vanaf half januari is het kunstwerk ingelijst en zal het worden aangeboden in onze galerie.

Pochoirdruk

Pochoirdruk is een sjabloon-achtige techniek die door kunstenaars veel gebruikt werd tijdens de kunststroming periode van de Art Deco. Voor deze pochoir-techniek maakt men gebruik van zinkplaten. Alle kleuren werden met de hand en apart uit de zinkplaat geknipt, waarna de verfkleuren met het penseel in de uitsparingen werden aangebracht. Daarna drukte men de platen op papier en ontstonden de pochoirdrukken.

Kees van Dongen

Kees van Dongen werd in 1877 geboren in Delftshaven en ontwikkelde zicht tot de belangrijkste fauvistische kunstenaar die Nederland heeft voortgebracht, al werkte hij een groot deel van zijn arbeidzame leven in Frankrijk. Hij werd bekend om de primitief aandoende vormen en de felle, veelal ongemengde kleuren die hij in zijn schilderijen en grafische werken gebruikte. Deze eenvoudige vormen vind je ook terug in het door ons aangeschafte kunstwerk. In veel van zijn werken stond de Franse schoonheid Brigitte Bardot model. Hij was gefascineerd door het vrouwelijke lichaam, zoals in veel van zijn werk te zien is. Hij noemde de vrouw `het fraaiste landschap’ dat hij kende. Hij werd een bekend kunstenaar in Frankrijk. Vandaar dat hij zich vanaf ongeveer 1918, na het einde van de Eerste Wereldoorlog, steeds meer toelegde op het portretteren van personen uit de artiestenwereld en de Franse high society. In 1968 overleed hij in zijn toenmalige thuisbasis Monaco.

Copyright © 2022. All Rights Reserved

error: Content is protected !!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.