Beschrijving
André Castinel – Titel: De goochelaar
Groen, rood, oranje, geel, paars, zwart en rood: primaire kleuren die dit schilderij domineren. Je vindt verder weinig mengvormen van kleuren op dit kunstwerk: het leven van de kunstschilder, prachtig verbeeldt in dit schilderij uit 1955 met de titel `De goochelaar’, was al ingewikkeld genoeg.
Als kind verkleedde de kunstschilder André Castinel, die het schilderij De goochelaar vervaardigde, zich graag en hij was niet altijd zeker over zijn eigen `ik’. Deze worsteling met een identiteit als transgender vind je terug in dit schilderij.
Een levenslange zoektocht naar de eigen identiteit
Centraal in de compositie staat een figuur met een vrouwen en een mannen gezicht; ook het lichaam is verdeeld in een vrouwelijke en een mannelijke kant. Zijn geslacht wordt bedekt door een schoppentroefkaart. Hij toonde in dit kunstwerk zijn bijna dubbele identiteit, waar hij het moeilijk mee had. Toch zie je ook in het werk dat hij er steeds meer vrede mee kreeg. De waslaag die hij als symbolische bescherming om zijn identiteit droeg is bijna opgebrand; zie het brandende kaarsje dat onder de knieën verder brand. Het was voor André een levenslange zoektocht naar de kern van zijn anders-zijn. De over zijn of haar identiteit twijfelende hoofdfiguur in dit kunstwerk wordt omringd door een grote groene slang, een dier dat verwijst naar Adam en Eva en het eten van de verboden appel in het aardse paradijs.
Is het God die toekijkt?
Vanaf rechts op het schilderij kijkt een groot geschilderd hoofd, ook met twee identiteiten (of gevoelens?) naar de hoofdfiguur. Is het God die toekijkt of is het een symbolische weergave van zijn ouders? We zullen het nooit weten. We zien wel dat een zwart satansfiguurtje zijn uiterste best doet om de figuren in de compositie van elkaar gescheiden te houden. Of is het een nimf die haar rol opeist tussen de afgebeelde figuren in deze compositie? De blauwe vogel linksboven staat symbool voor vrijheid en geluk, maar de blauwe vogel kan ook symbool staan voor iets vrouwelijks: bij mannen voor hun innerlijke vrouwelijke kwaliteiten en bij vrouwen voor hun zelf of hun meest intieme wezen. De rode, hartstochtelijk geschilderde harten geven het schilderij een duw in een positieve richting: het zal goed aflopen met André Castinel. Tenminste dat hoopte hij. Het geeft al met al aan hoe moeilijk Castinel het had met zijn innerlijke strijd.
Expressief kleurgebruik in het schilderij De Goochelaar van André Castinel
De titel `De goochelaar’ van André Castinel verwijst naar zijn leven als de goochelaar Nelti. Een goochelaar brengt mensen met trucs op het verkeerde been; zo is hij ook door en in het leven op `het verkeerde been’ gezet.
Het schilderij past wat betreft compositie en kleurgebruik in een reeks kunstwerken die André Castinel maakte in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Al deze werken kenmerken zich door een expressief kleurgebruik. De kleuren zijn vaksgewijs op het schilderdoek aangebracht.
Het schilderij De goochelaar
Het schilderij `De goochelaar’ is in 1955 met olieverf geschilderd op doek en ingelijst door lijstenmaker Kessel in Laren (NH). Het werk zelf is 73×54×2 cm groot. Door de lijst komen de afmetingen van het gehele kunstwerk op 76x57x4 cm. Het betreft een op maat gemaakte blauwe, houten lijst. In de afbeeldingen op deze webpagina hebben we de oorspronkelijke achterzijde van het paneel toegevoegd, evenals de achterzijde van het ingelijste kunstwerk. U herkent de handtekening van André Castinel en het jaartal 1955.