Barbara Friehs – Gedichtenbundel

590

Object: Schilderij
Kunstenares: Barbara Friehs
Titel: Gedichtenbundel
Jaar: 2021
Techniek: Acrylverf op doek
Signatuur: Handgesigneerd
Staat: In uitstekende staat
BTW: Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW
Afmetingen: 120×3×70 cm
Aangeboden met lijst: Ja, met een fraaie zwarte lijst

Op voorraad

Loading...

Beschrijving

Barbara Friehs – Titel: Gedichtenbundel (Collection of poems)

Barbara Friehs is een bekende Oostenrijkse schilderes en graficus. In heldere en vrolijke kleuren behandeld zij in haar werk verschillende onderwerpen, waaronder portretten en stillevens. Wat betreft kleur en compositie is zij helder met een vaak vrolijke ondertoon. Dat wil echter niet zeggen dat haar werk direct inzichtelijk is, en dat is misschien wel het bijzondere aan haar werk.

Het schilderij Gedichtenbundel als boekenkast

Het door ons aangeschafte kunstwerk `Gedichtenbundel’ is een met acrylverf beschilderd doek. Het betreft hier een afbeelding van een verzameling boeken met voornamelijk proza en poëzie. Volgens de schilderes kun je deze met gemak op iedere universiteit of bibliotheek vinden, maar is dat ook zo? Je kijkt in het schilderij als het ware tegen een boekenkast aan. Een niet oplettende kijker, die zich op enige afstand van het kunstwerk bevindt, kan zich gemakkelijk vergissen en denken dat hij met een echte boekenkast van doen heeft. Het schilderij is in 2021 tijdens de corona epidemie geschilderd. Het gaf de kunstenares Barbara Friehs de mogelijkheid om eens anders aan te kijken tegen de alledaagse bezittingen in haar woning; een scherpe blik die haar nieuwe inzichten bood.

Barbara Friehs en de schrijvers

En dan de verzameling boeken op dit schilderij! Deze is een fraaie opsomming van de beste boeken ter wereld, al blijft dit natuurlijk altijd een persoonlijke keuze, in dit geval van de schilderes. Om een paar schrijvers en dichters te noemen: Edgar Allen Poe, Shel Silverstein, Emily Dickinson, Pablo Neruda, Thomas Hardy, Walt Whitman, William Blake, Lewis Caroll, Earnest Hemingway, Sappho, Lord Byron, Oscar Wilde, E. E. Cummings, Friedrich Nietze, William Shakespeare, Berthold Brecht, Sylvia Plath, John Clarke, T.S. Eliot, W.B. Yeats, Mark Twain, Homerus, Chuck Pala, Virginia Woolf, Maya Angelou, John Keats en Robert Frost. Afgewisseld met een boek over Mexico, waar Barbara Friehs heeft geschilderd. Met de titel `Gedichtenbundel’ geeft de schilderes aan dat zij de composities van het proza van veel schrijvers als gedichtenbundels ziet, dankzij de unieke woordcomposities van deze auteurs. Door op de kaften van de boeken alleen de namen van de auteurs te vermelden, laat zij zien dat het haar vooral om de kunstenaar, de schrijver of schrijfster te doen is en niet om een bepaald individueel werk. Eigenlijk is er geen kunst, maar zijn er alleen kunstenaars. Het zijn de mensen die iets voortbrengen en in iedere tijdsperiode waarderen wij dit weer anders. Op de voorgrond van dit schilderij staan twee boeken: het boek Enheduanna en een boek van Gertrude Stein.

Enheduanna

Enheduanna  leefde van 2285-2250 v.Chr.. Zij fungeerde in het Akkadische Ur als een hogepriesteres van Nanna. Zij was de dochter van koning Sargon van Akkad, de stichter van het Akkadische Rijk, een voormalig koninkrijk in Mesopotamië. Enheduanna schreef de oudste literaire teksten, in het toenmalige spijkerschrift,  waarvan de schrijver bekend is. In totaal schreef zij zes literaire, deels autobiografische werken. Het is mooi dat Barbara Friehs in deze boekenkast de vrouw centraal plaatst die als eerste een boek `publiceerde’, de oermoeder van de literatuur.

Gertrude Stein

Gertrude Stein staat symbool voor de verbindingen die er tussen auteurs en kunstenaars zijn. Uiteindelijk zijn alle woorden geleend; alleen de volgorde waarin men de woorden plaatst vormen het creatieve aandeel van een auteur. De Amerikaanse schrijfster Gertrude Stein (1874-1946) woonde vanaf 1904 in Parijs. Zij was de vrouw die de schilderkunst in de literatuur wilde vertalen. Beroemd is haar dichtregel `Rose is a rose is a rose is a rose’ uit het gedicht `Sacred Emily’ (1913). Met dit gedicht deed ze een poging het in die tijd in de schilderkunst populaire kubisme in woorden te vertalen naar de literatuur. Barbara Friehs doet dit in een omgekeerde wijze: zij vertaalt in dit schilderij de literatuur naar het doek. Bovendien was Gertrude de vrouw die de bekende literaire salons organiseerde in Parijs, waar onder meer Pablo Picasso, Henri Matisse, Ernest Hemingway, Ezra Pound, T.S. Eliot en Carl Van Vechten elkaar ontmoetten. Gertrude Stein werd door Picasso vereeuwigd in een beroemd schilderij dat u kunt gaan bekijken in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Het bijzondere schilderij `Gedichtenbundel’ van Barbara Friehs is in 2021 met acrylverf geschilderd op doek. Het kunstwerk is met de hand gesigneerd en met een zwarte lijst ingekaderd.

Gegevens schilderij

Object: Schilderij
Kunstenares: Barbara Friehs
Titel: Gedichtenbundel
Jaar: 2021
Techniek: Acrylverf op doek
Signatuur: Handgesigneerd
Staat: In uitstekende staat
BTW: Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW
Afmetingen: 120×3×70 cm
Aangeboden met lijst: Ja, met een fraaie zwarte lijst

Verzending

Verzendkosten

Verzenden binnen Nederland en België: € 36,00
Wij brengen de kunstwerken zelf of per koerier bij u thuis.

Geschatte leveringstijd

Nadat u heeft betaald, zorgen wij ervoor dat het schilderij binnen 5 werkdagen bij u thuis is.