David Figielek – Oceaan

790

Object: Schilderij
Kunstenaar: David Figielek
Titel: Oceaan (Ocean)
Jaar: 2020
Techniek: Olieverf op doek
Signatuur: Handgesigneerd
Staat: In uitstekende staat
BTW: Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW
Afmetingen: 50×50×2 cm/met lijst 53x53x3 cm
Aangeboden met lijst: Ja, met een fraaie zwarte houten lijst. Ingelijst door lijstenmaker Kessel in Laren (NH)

Op voorraad

Loading...

Beschrijving

David Figielek – Titel: Oceaan (Ocean)

De man die fantastische droombeelden schept.

In zijn werken is David Figielek constant op zoek naar de optische mogelijkheden van licht en kleur. De mens is in zijn werk aanwezig als een nietig wezen ten opzichte van het universum. Volgens ons is het niet voor niets dat zijn droomluchten de kleuren van de nevels uit het universum bevatten; beelden die wij tegenwoordig dankzij de sterke telescopen kunnen waarnemen. De ogen van de mens kunnen slechts de blauwgrijze luchten waarnemen, maar daarachter sluimert het universum. In zijn schilderingen brengt hij het heelal door middel van zijn kleuren en nevels dicht bij de mens en hij onderstreept daarmee de onbelangrijke plaats van een individueel mens ten opzichte van zijn of haar reële omgeving, het universum. De vraag blijft dan open staan of hij op zijn doeken een droomwereld  schept of juist de echte wereld, terwijl wij zelf als mens een beperkte droomwereld aanschouwen.

Hoe zien wij kleur

Maar hoe zien wij als mensen kleur? Wij zien alleen het licht dat van een oppervlakte terugkaatst. Dit licht wordt in onze hersenen omgezet in kleuren. De echte kleuren worden misschien door het oppervlakte geabsorbeerd en zien we dus niet? Is een voorwerp dus rood als wij het als rood zien; dat is dus eigenlijk maar de vraag. Je kunt dus stellen dat de kleur die van het oppervlakte wordt teruggekaatst en die wij zien juist niet de kleur is die het voorwerp echt heeft. Hier op doorredenerend kun je dus zeggen dat datgene wat wij een droomwereld noemen of een fantasievolle wereld misschien dichter de waarheid benadert, dan de reële wereld die wij zien. En dat is precies de reden waarom wij zo weg zijn van het werk van David Figielek. Hij ondertekend zijn werk met Timorinelt. Ook in dit geval is dus wat je ziet niet wat het in werkelijkheid is. Al met al een bijzondere kunstschilder die mijn inziens pas later echt zal worden gewaardeerd. In zijn schilderij Oceaan (Ocean) komen al de hier genoemde elementen terug, vandaar dat wij dit werk (en het schilderij Sztorm) van hem hebben uitgekozen voor onze kunstverzameling.

David Figielek

David Figielek, ook wel Dawid Figielek genoemd, werd geboren op 16 mei 1979 in de stad Gorzów Wielkopolski, gelegen in het uiterste westen van Polen direct aan de oevers van de rivier de Warthe. In 1999 studeerde hij af aan de State High School of Fine Arts, de PWSZ, eveneens in Gorzów Wielkopolski. Ook nu nog woont en werkt hij in zijn geboortestad. De schilderijen van deze kunstschilder zijn terug te vinden in Poolse en Europese kunstverzamelingen, waaronder de onze. Het doek is in 2020 beschilderd met olieverf en is met de hand gesigneerd met zijn pseudoniem Timorinelt.

Gegevens schilderij

Object: Schilderij
Kunstenaar: David Figielek
Titel: Oceaan (Ocean)
Jaar: 2020
Techniek: Olieverf op doek
Signatuur: Handgesigneerd
Afmetingen: 50×50×2 cm/met lijst 53x53x3 cm
Staat: In uitstekende staat
BTW: Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW
Afmetingen: Aangeboden met lijst: Ja, met een fraaie zwarte houten lijst. Ingelijst door lijstenmaker Kessel in Laren (NH)

Verzending

Verzendkosten

Verzenden binnen Nederland en België: € 36,00
Wij brengen de kunstwerken zelf of per koerier bij u thuis.

Geschatte leveringstijd

Nadat u heeft betaald, zorgen wij ervoor dat het schilderij binnen 5 werkdagen bij u thuis is.