Beschrijving
Lin Jin Chun – Tibetaanse vrouw
De kunstschilder Lin Jin Chun zag in 1983 het levenslicht in Putian, een stad in het zuidoosten van China. Tegenwoordig woont en werkt deze Chinese kunstschilder in de Chinese wereldstad Shanghai waar hij tevens lid is van de Fujian Artists Association, een belangrijke en bekende vereniging van kunstenaars. Zijn schilderijen worden in China veel gevraagd, met name ook omdat zijn schilderijen typisch Chinese kenmerken bezitten. Er zijn dan ook talloze galeries die zijn kunstwerken exposeren. Zo’n tien jaar geleden exposeerde Lin Jin Chun met veel succes voor het eerst in Europa. Direct werden er tentoonstellingen georganiseerd in onder andere Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje.
De Tibetaanse geschiedenis in de blik van deze vrouw
Cora en ik kwamen dit schilderij tegen op een veiling en werden direct getroffen door de zelfstandige, maar toch deels ingetogen uitdrukking op het gezicht van deze Tibetaanse vrouw. In haar blik ontdek je niet alleen haar eigen persoonlijkheid, maar vind je ook de geschiedenis van het Tibetaanse volk terug. Een volk dat altijd zelfstandig heeft geleefd, diep in het Himalaya gebergte, en dat nog steeds streeft naar haar zelfstandigheid, ondanks de aanwezigheid van de vele Chinezen in Tibet die het gebied letterlijk overlopen hebben. De laatste keer dat Cora, Mats, Kajsa en ik in Tibet waren was de helft van de huizen in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa al ingenomen door immigranten vanuit China. Dit alles gestimuleerd en financieel gesteund door de Chinese overheid.
Traditionele Tibetaanse klederdracht
De Tibetaanse vrouw op dit schilderij is in haar haardracht, uiterlijk en kleding trouw gebleven aan de traditionele en kleurrijke klederdracht van de Tibetanen. Door haar kleding met enkele penseelstreken neer te zetten, op een haast impressionistische wijze, komt het eigene van haar kleding nog beter tot uiting. In haar linkeroor hangt een typisch Tibetaanse oorhanger, bekroond met een fraaie steen van aquamarijn, een steen die men in de Himalaya delft.
Een ingetogen blik en de kracht van het Boeddhisme
In haar ingetogen blik zie je de kracht van het Boeddhisme: blijheid, ingetogen leven, los kunnen staan van het aardse lijden en gelukkig proberen te zijn, ook als de persoonlijke en maatschappelijke omstandigheden daar niet altijd aanleiding toe geven. Zoals de Dalai Lama al aangaf: `Wees uw vijanden dankbaar voor de les in tolerantie, zelfbeheersing en geduld.’ Het licht dat op haar haren en schouders valt symboliseert de hoop en de kracht die het Tibetaanse Boeddhisme haar en haar volk geeft. Dit licht is door Lin Jin Chun prachtig geschilderd en geeft het schilderij als geheel nog meer waarde. Het is voor ons één van de mooiste portretten van een Tibetaanse die wij hebben gezien en zeker de beste in de door hem gemaakte serie Tibetaanse portretten.
Lin Jin Chun en zijn oeuvre
Lin Jin Chun is een kunstschilder die zich in zijn oeuvre steeds blijft vernieuwen. Naast de serie Tibetaanse portretten, die hij maakte tijdens zijn reizen door Tibet, heeft hij fraaie naakten geschilderd op een karakteristieke Chinese wijze, waardoor het naakt deels is versluierd in de mist. Bijna tegendraads aan deze werken zijn de realistische schilderingen van bloemen, planten en paarden die hij maakt. Verder zijn er ook typisch Chinese landschappen van hem bekend die hij op een breed en rechthoekig schilderdoek aanbracht. Het schilderij van de Tibetaanse vrouw in onze verzameling is vierkant van vorm (63 x 63 cm; ingelijst 70 x 70 x 3 cm) en is omlijst met een fraaie, massief eikenhouten lijst. Bij het schilderij wordt een certificaat van echtheid geleverd.