Maria Murgia (1935) – Che Guevara

590

Object: Digitale fotomozaïek op Kapafix
Kunstenares: Maria Murgia (1935)
Titel: Che Guevara – Altijd op weg naar de overwinning
Jaar: 2021
Techniek: Ingeschilderde digitale fotomozaïek op Kapafix
Signatuur: Handgesigneerd
Staat: In uitstekende staat
BTW: Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW
Afmetingen: 50×50×2 cm
Aangeboden met lijst: Nee, maar kan zonder lijst worden opgehangen

Op voorraad

Loading...

Beschrijving

Maria Murgia (1935) – Che Guevara – Altijd op weg naar de overwinning

Maria Murgia, de kunstenares die het foto mozaïek Che Guevara vervaardigde, werd in het jaar 1935 geboren in het dorp Ossi, in de provincie Sassari, op het Italiaanse eiland Sardinië. Haar vader was wijnboer, terwijl haar moeder voor haar dochter zorgde en haar de juiste intellectuele bagage meegaf die haar zou vormen tot wat ze nu is. Als jonge vrouw ontmoette zij de Italiaanse kunstenaar Aligi Sassu die haar stimuleerde om verder te gaan in de schilderkunst, nadat hij enkele kunstwerken van Maria had gezien. Ook later in haar carrière zou hij haar blijven inspireren. In 1957 op 22-jarige leeftijd trouwde zij met haar plaatsgenoot Giovanni Fancellu. Samen verhuisden zij naar Venetië waar zij schilderlessen nam bij de bekende kunstschilder Virgilio Guidi.
Tijdens een filmfestival werd zij met haar knappe en inspirerende uitstraling opgemerkt door Carlo Ponti en Dino De Laurentiis en men vroeg haar om een rol te spelen in een film. Zij sloeg deze uitnodiging beleeft af `ik ben een kunstenares en geen filmster’, zou zij gezegd hebben. Niet veel later keerde zij terug naar Sardinië, eerst naar de hoofdstad Cagliari en later naar het kleine eiland La Maddalena dat direct ten noorden van Sardinië ligt en daar bestuurlijk deel vanuit maakt. Ook volgde zij cursussen aan het Art Institute van Sassari. Vanaf 1974, 39 jaar oud, woonde zij in de stad La Spezia waar zij directeur werd van de plaatselijke kleuterschool. Vanaf dan nam haar kunst carrière een vlucht voorwaarts.

Tentoonstellingen Maria Murgia

In 1975 stelden Andrea Occhipinti en professor Nicola Rilli een tentoonstelling samen van haar werk. Professor Rilli schonk bij deze gelegenheid een van haar werken aan de gemeente Collodi. In de daarop volgende jaren exposeerde zij op veel plekken in Umbrië, in Terni en tijdens het Festival dei Due Mondi in Spoleto. De Italiaanse kunstschilder Renato Guttuso bewonderde haar gebruik van kleuren en organiseerde samen met haar een tentoonstelling. In de zeventiger jaren schilderde zij vrouwelijke portretten in een soort mix van stijlen, een soort stijlmix van Dali en Rousseau. In 1977 ontving zij in Rome, uit handen van de actrice Silvana Pampanini, de prestigieuze Marc Aurelio Award. In de tachtiger jaren schilderde zij eveneens veel portretten, maar wordt haar kleurgebruik veel krachtiger. Dit gaat door in de 21ste eeuw, maar dan verdwijnt de eenvoud die je vaak in haar schilderijen terugvond. In haar schilderijen stapte zij steeds verder weg van de werkelijkheid. Zij begon nu in haar werk met het kiezen van de kleuren en de vormen waarmee zij haar compositie opbouwde, maar nog steeds altijd rondom de vrouwelijke portretten die altijd al centraal stonden in haar kunstwerken. Dankzij deze ervaring in het weergeven van vrouwelijke portretten als centraal punt in haar werk, kon zij het zich als kunstenares permitteren om zich vanaf dan te richten op het juiste gebruik van vormen en kleuren om tot een volmaakt werk te komen. In de afgelopen 10 jaar sloeg ze een nieuwe opmerkelijke artistieke weg in. Het resultaat was wederom fabelachtig: zij maakt nu prachtige fotocollages van beroemde personen, zoals in dit geval Che Guevara.

Het kunstwerk Che Guevara – Altijd op weg naar de overwinning

Dit kunstwerk draagt de titel `Altijd op weg naar de overwinning’ (Hasta a la victoria siempre). Het fraaie foto mozaïek wordt gedomineerd door een grote afbeelding van deze opmerkelijke man op een achtergrond van honderden kleine foto’s uit het leven van de revolutionair Che Guevara, alsof ze zijn geschiedenis in beeld wil brengen. Net zoals Maria Murgia onontkoombaar nu terugkijkt op haar eigen leven. Niet verwonderlijk: zij is op dit moment 86 jaar oud! Haar unieke kennis en vaardigheid in het gebruik van vormen en kleuren laat zij wederom met kernachtige penseelstreken op het collage zien, waardoor een origineel en uniek kunstwerk ontstaat. Ernesto Guevara, beter bekend onder de naam Che Guevara, was een Argentijns revolutionair en marxist die een opmerkelijke rol speelde bij de revolutie in Cuba, waar hij samen met Fidel Castro de guerrilla leidde tegen de door de VS gesteunde regering. Later werd hij minister van Industrie in de Cubaanse regering onder leiding van Fidel Castro. In 1967 werd hij in Bolivia vermoord door regeringstroepen die, met ondersteuning van de CIA, jacht op hem en zijn guerrilla’s maakten. Dit ingeschilderde foto mozaïek is een eerbetoon aan het bijzondere leven van de revolutionair Che Guevara.
Het kunstwerk `Altijd op weg naar de overwinning’ (Hasta a la victoria siempre) is aangebracht op Kapafix, een mooie en stevige variant van het `normale’ foamboard met een Polyurethaanschuim kern. Dit originele en unieke werk is gemaakt in 2021 en met de hand gesigneerd. Maria Murgia geeft al haar kunstwerken een uniek nummer. In dit geval is dat nummer GTL.1795.KN. Het kunstwerk wordt geleverd met een echtheidscertificaat van de kunstenares.

Verzamelingen van het werk van Maria Murgia

Haar schilderijen werden in de loop der jaren tentoongesteld in Umbrië, zoals eerder vermeldt, in Florence in de beroemde GAI Gallery of International Art en vanaf 1981 in het kunstatelier Maria Murgia in Porto Cervo . Haar werk werd overal ter wereld ingekocht en maakte onder meer deel uit van de persoonlijk kunstverzameling van Prins Aga Khan. Bijzonder zijn twee kajuiten in het Italiaanse marineschip Zeffiro waar haar schilderijen naast die van de kunstschilders Remo Squillantini en Fausto Maria Liberatore hangen. De kunstverzameling van Cora en Ronnie Rokebrand bevat 5 werken van deze opmerkelijke kunstenares die alle 5 in de Gooise Galerie te koop worden aangeboden. Er zijn twee galerieën met het werk van Maria Murcia: de kunstgalerie Athena van haar dochter Giusy in La Spezia en de kunstgalerie Punto Arte van haar zoon Marco in Lerici. In 2020 exposeerde zij haar schilderijen in onder meer Genua, Milaan en Alexandrië.

Gegevens schilderij

Object: Digitale fotomozaïek op Kapafix
Kunstenares: Maria Murgia (1935)
Titel: Che Guevara – Altijd op weg naar de overwinning
Jaar: 2021
Techniek: Ingeschilderde digitale fotomozaïek op Kapafix
Signatuur: Handgesigneerd
Staat: In uitstekende staat
BTW: Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW
Afmetingen: 50×50×2 cm
Aangeboden met lijst: Nee, maar kan zonder lijst worden opgehangen

Verzending

Verzendkosten

Verzenden binnen Nederland en België: € 36,00
Wij brengen de kunstwerken zelf of per koerier bij u thuis.

Geschatte leveringstijd

Nadat u heeft betaald, zorgen wij ervoor dat het schilderij binnen 5 werkdagen bij u thuis is.