Beschrijving
Paul van der Ven – Titel: Amsterdamse gracht
De kunstschilder Paul van der Ven (1892-1972) werd op 30 oktober 1892 geboren in Amsterdam. Zijn liefde voor onze hoofdstad vind je terug in tal van schilderijen die van zijn schildershand verschenen. In de zestiger jaren van de twintigste eeuw woonde hij in het vissersdorp Huizen, in de directe omgeving van de schilderdorpen Laren en Blaricum. Vandaar dat hij ook bij de kunstschilders van de Larense School hoort. Op 17 juli 1972, op negenenzeventigjarige leeftijd overleed hij in Arnhem, een ander gebied waar hij graag in de natuur schilderde.
De grachtenschilder
Als we nu terugkijken op zijn schildersleven, dan kunnen we niet anders dan tot de conclusie komen dat Paul van der Ven een veelzijdig schilder was. Zijn schilderijen van de stad Amsterdam behoren tot de top van zijn oeuvre en zijn het meest gewild onder verzamelaars. Hij stond dan ook al snel bekend als ‘De grachtenschilder’. Tijdens zijn opleiding kreeg hij les van J.H. Geerlings en S. Baukema in het genootschap `Kunstoefening’ te Arnhem. Verder werd hij in de schilderkunst onderwezen door H.M. Krabbe en K.L. van Leeuwen. Zef gaf hij onder meer les aan M.J.A. Korff. Tijdens zijn werkzame leven was hij lid van de kunstgenootschappen `De Onafhankelijken’ , `De Brug’ en `St. Lucas’ in Amsterdam. Verder liet hij zich graag zien in het kunstgenootschap `Kunst zij ons doel’ in de stad Haarlem.
De landschapschilder
Toch bracht de kunstschilder Paul van der Ven ook graag zijn tijd door in de natuur met name in de provincies Gelderland en Overijssel, waar zijn kunstwerken van getuigen, maar op latere leeftijd, toen hij in Huizen (NH) woonde, ook in het Gooi. Hij heeft tevens een periode in Heemstede doorgebracht. Een huis verscholen in het coulisselandschap, een traag stromend beekje tussen de heidebloemen en de weilanden; een bloemstilleven; en een moestuin bij een eenzaam gelegen boerderij. De variatie is groot. Dat geldt ook voor zijn techniek. Dan nam hij een derde van het doek voor het landschap en twee derde deel voor de luchten met wolken; dan koos hij weer voor twee derde deel heide en een derde deel luchten; soms verdeelde Paul ven der Ven het doek in twee gelijke vlakken. Tijdens zijn leven reisde hij veel, onder meer naar België, Duitsland en Frankrijk. Toch zijn er van deze reizen weinig schilderijen bekend, al zal hij zich zeker door deze nieuwe landschapen en ideeën hebben laten inspireren.
De impressionist Paul van der Ven
Ook in zijn schilderstijl heeft hij veel geëxperimenteerd. Veel van zijn meer natuurlijke landschappen schilderde hij in de impressionistische stijl, zoals veel van zijn tijdgenoten in het begin van de twintigste eeuw deden. Met eenvoudige en snelle streken zette hij zijn schilderijen op, waarbij hij, met succes, veel aandacht besteedde aan de werking van het licht op zijn geschilderde onderwerpen. Ook koos Paul van der Ven steeds wisselende seizoenen waarin hij zijn onderwerpen plaatste. Dit is geen wonder, want hij schilderde graag in de natuur of aan de kant van een gracht in het gezelschap van zijn schildersezel. Winterlandschappen zijn minder bekend op doek, maar hij heeft enkele fraaie etsen van winterlandschappen gemaakt, vaak van een boerderij in een verlaten sneeuwlandschap, soms van een beekje geflankeerd met kale takken en bomen. Verder zijn er een paar pentekeningen van hem bekend. Je zou kunnen stellen dat de stadsgezichten, landschappen en de enkele stillevens en portretten zijn geschilderd in een naturalistische trant. Bijzonder zijn de meer realistische stadsgezichten die hij opleverde in een stijl die schuurt aan de zogenoemde nieuwe zakelijkheid en dan met name aan de post-futuristen, ook wel classicisme genoemd. Hier toonde Paul van der Ven zijn uitstekende schildertechniek door de schilderkunst op een klassieke wijze uit te voeren met fraaie schilderijen als resultaat. Met dit werk begon Paul van der Ven zijn kunstschilderloopbaan. Hij zocht in zijn werk naar het perfect geschilderde doek, waarbij hij gebruikmaakte van een fijn puntig penseel met een rijkdom aan kleuren in de getoonde details op het schilderdoek. In zijn latere periode werd zijn toets steeds losser en sloot hij zich in zijn stijl aan bij de impressionisten, zoals eerder beschreven.
Musea en tentoonstellingen
Hij werd regelmatig gevraagd om zijn werk tentoon te stellen. Ook na zijn overlijden bleef het werk van hem populair. Zijn kunstwerken werden onder meer getoond op de tentoonstelling Toegepaste Kunst 1890-1940 in het Singer Museum te Laren (NH) en op de tentoonstelling `Stadsgezichten-Amsterdam vereeuwigd 1901-2001’ in het Amsterdams Historisch Museum. Beide musea beschikken over werk van hem. Zijn werk is ook opgenomen in de Collectie Meentwijck en in onze eigen kunstverzameling van de Gooise Galerie. Het schilderij `Besneeuwde heide’ maakt deel uit van de Rijkscollectie.
Het schilderij Amsterdamse gracht
Het werk dat wij van Paul van der Ven bezitten hebben wij in 2005 gekocht op een veiling van Zuydwal Veilingen in Laren (NH). Wij werden direct getroffen door het tafereel aan en op de Brouwersgracht in Amsterdam (hoek Prinsengracht), een favoriete plek van de kunstenaar om te schilderen. Het is een zeer stemmige schildering van deze gracht met op de voorgrond een Amsterdamse vrouw met een traditionele schort voor en een man met een boerenpet op zijn hoofd. In de gracht liggen enkele schuiten die voor het vervoer vanaf de Amstel naar de koopmanswoningen zorgden. Het is een bijzonder, impressionistisch schilderij met een blik op het dagelijkse leven in Amsterdam halverwege de twintigste eeuw. Het kunstwerk draagt de naam `Amsterdamse gracht’.