Pierre Donzelot – Werken op het land

995

Object: Schilderij
Kunstenaar: Pierre Donzelot (1924-2003)
Titel van kunstwerk: Werken op het land (Travaux des champs)
Jaar van oplevering: 1971
Periode: 1970-1979
Techniek: Olieverf op doek
Signatuur: Handgesigneerd
Staat: In goede staat
Totale afmetingen: 80×40×2 cm/met lijst 83x43x4 cm
Aangeboden met lijst: Ja, het schilderij is omlijst met een donkerrode en zeer passende lijst. De lijst is vervaardigd door lijstenmaker Kessel in Laren (NH)

Op voorraad

Loading...

Beschrijving

Pierre Donzelot (1924-2003) – Titel: Werken op het land (Travaux des champs)

De schilder Pierre Donzelot werd geboren op de 25ste september 1924 in het dorpje Montécheroux in het Franse departement Doubs, wiens naam verwijst naar de gelijknamige rivier de Doubs. Bijna al zijn werken hadden hun oorsprong in dit departement, waarbij hij gebruik maakte van tal van technieken. Hij schilderde niet alleen met olieverf op doek, zoals in ons schilderij, maar hij gebruikte ook waterverf, houtskool en tempera om zijn kunstwerken te vervolmaken.

Het schilderen met tempera

De iconen die wij uit het orthodoxe christendom kennen, worden ook nu nog met tempera geschilderd. Het uit verschillende pigmenten opgebouwde tempera werd gedurende de Romeinse tijd in Egypte gebruikt om bijvoorbeeld mummies mee te decoreren. Later ging men er mee schilderen op schilderijen en manuscripten. Pierre Donzelot is bekend om de warme, heldere en diepe kleuren die hij vaksgewijs met zijn penselen op zijn schilderingen aanbracht. Tempera is uitermate geschikt om `eigen’, warme kleuren te genereren uit tal van pigmenten. Het schilderij dat wij hier aanbieden is overigens met olieverf geschilderd.

Pierre Donzelot en het post-impressionisme

Zoals eerder beschreven stammen veel van zijn kunstwerken uit het departement Doubs. Hij legde hier het dagelijks leven van de bewoners vast, zowel in hun gedrag als in hun omgeving. Vandaar dat zijn werk bestaat uit boeren en vissers tijdens hun zware werkzaamheden; landschappen met dorpjes langs rivieren en meertjes; vrouwen, families en andere personages; en een enkel stilleven met kleurrijke bloemen. Tijdens zijn exposities beperkte hij zich echter niet alleen tot het departement Doubs. Hij was een graag geziene gast in de kunstenaarskringen van Parijs en exposeerde daar samen met andere in die tijd gerenommeerde kunstenaars, zoals Oudot, Gandner, Toffoli en Zingg. Dat was ook geen wonder want Donzelot werd tot kunstschilder opgeleid aan de École de Paris en aan het Maison des Artistes, eveneens in de Franse hoofdstad. Pierre Donzelot creëerde een geheel eigen stijl door zijn technische vaardigheden en zijn heldere kleurgebruik in zijn schilderijen, houtskooltekeningen en aquarellen. Zijn schilderijen zijn direct herkenbaar aan de eigen post-impressionistische stijl en het eigen kleurgebruik, en zijn daarmee uniek in Europa.

Exposities en musea in Frankrijk

Hij exposeerde in Parijs onder meer in het Musée Carnavalet, de Salon des Indépendants, de Galerie Paris en het Cercle Volnet. Er waren echter nog tal van andere tentoonstellingen in Frankrijk waar hij voor werd gevraagd, zoals de Salon de Mantes la Jolie, de Salon des Annonciades in Pontarlier, de Salon in Thouars, de Sociétaire de l’école des Beaux Arts in Thouet, de Galerie de Baume, de Galerie Duncan en de Galerie R-G. Zijn werk is onder meer aangekocht door de Franse staat en door Franse en internationale musea.

Pierre Donzelot, prijzen en het Europees Strijderskruis

Zoals ieder menselijk leven, was ook zijn leven niet altijd alleen maar `rozengeur en maneschijn’. Al in 1939 meldde hij zich als vrijwilliger om tegen het Duitse leger te strijden. Tot de bevrijding in 1945 bleef hij soldaat en bleef hij zijn gevoel voor vrijheid trouw. Vele jaren na het beëindigen van de tweede wereldoorlog werden zijn verdiensten beloond met het `Croix du Combattant de l’Europe’ ofwel het Europees Strijderskruis.
Ook voor zijn kunstwerken werd hij vele malen onderscheiden. Met name in het centrum van de kunstwereld, Parijs, won hij vele prijzen, waaronder de Prix du Dome, de Prix des Wikings, de Prix Feneon, de Prix Drouaud David en de Prix Comte Carriere. Verder werd hij onder andere geëerd met het Laureat de L’Ecole du Thouet, de Selection Medaille d’Or en de Carte Officielle des Peintres Selectionnes. De kunstschilder Pierre Donzelot overleed op 23 november 2003 in het dorpje Montbéliard in zijn geliefde departement Doubs.

Zijn schilderij Werken op het land (Travaux des champs)

`Werken op het land’ (Travaux des champs) is met olieverf op het doek aangebracht, linksonder gesigneerd en gedateerd in 1971. Het werk onderging een kleine restauratie, waardoor de visuele en technische kwaliteit van het werk in topconditie is. De figuren op deze compositie lijken even te rusten tijdens de zware arbeid op het land. Bevallig of mooi zijn de landarbeider en landarbeidsters niet. Pierre Donzelte heeft geen moeite gedaan om een landelijke idylle weer te geven. Integendeel, de boer en de boerenvrouwen zijn traag en bijna zwaar afgebeeld. Toch bloeit er iets van liefde tussen de boer en de boerenvrouw die tegenover hem zit. De andere boerenvrouwen lijken er het hunne van te denken. Hun vierkante, solide bouw en gestileerde gestalten komen goed uit de verf tegen de wat donkerder geverfde achtergrond die slechts wordt onderbroken door de grijs gekleurde gestalte van een koe. Weinig kunstschilders zijn in staat geweest om het robuuste, maar tegelijkertijd toch liefdevolle en eenvoudige landleven zo kernachtig in warme en heldere kleuren weer te geven als Pierre Donzelot in dit schilderij. Ook de boeiende vlakverdeling in dit schilderij zorgt voor een fraai compositie. Al met al is dit werk `Werken op het land’ een bijzonder kunstwerk in onze collectie.

Gegevens schilderij

Object: Schilderij
Kunstenaar: Pierre Donzelot (1924-2003)
Titel van kunstwerk: Werken op het land (Travaux des champs)
Jaar van oplevering: 1971
Periode: 1970-1979
Techniek: Olieverf op doek
Signatuur: Handgesigneerd
Staat: In goede staat
Totale afmetingen: 80×40×2 cm/met lijst 83x43x4 cm
Aangeboden met lijst: Ja, het schilderij is omlijst met een donkerrode en zeer passende lijst. De lijst is vervaardigd door lijstenmaker Kessel in Laren (NH)

Verzending

Verzendkosten

Verzenden binnen Nederland en België: € 36,00
Wij brengen de kunstwerken zelf of per koerier bij u thuis.

Geschatte leveringstijd

Nadat u heeft betaald, zorgen wij ervoor dat het schilderij binnen 5 werkdagen bij u thuis is.