Beschrijving
Valery Koroshilov – This Is My Life! – VERKOCHT
`Valery Koroshilov, een moderne meester die schilderijen van museumkwaliteit maakt met een sterk hedendaags tintje’
Britse VOGUE
`Adembenemend stilleven en portret’
Royal Academy of Arts Magazine
`Hedendaagse meester’
Art in London Magazine
De loopbaan van Valery Koroshilov
De loopbaan van Valery Koroshilov volgde niet de klassieke weg die veel andere schilders beliepen. Het tegendeel was het geval. Valery werd in 1961 geboren in Chelyabinsk in het Russische Oeralgebergte en werd in de stad Jekaterinenburg opgeleid tot architect. Jarenlang oefende hij dit beroep uit en onderwees dit vak ook aan beginnende architecten in zowel Jekaterinenburg, op zijn oude school, als in Moskou. Hij wilde echter meer doen met zijn gevoel voor ruimte en design dat hij als architect ontwikkelde. Daarom volgde hij een opleiding kunstschilderen aan de Academy of Arts in de Oostenrijkse stad Wenen. Toen hij 31 jaar oud was werkte hij als designer voor het Amsterdamse architectenbureau Alberts & Van Huut waar hij zijn eerste schilderij tentoonstelde. Er meldden zich direct drie galeries die zijn werk wilden verkopen. Vanaf dat moment raakte zijn schilderscarrière in een stroomversnelling. Hij woonde en werkte in Amsterdam, Parijs en op het Griekse eiland Samos. Sinds 1996 werkt en woont hij, samen met zijn gezin, in Londen.
Hoe de schilder zijn eigen werk ziet
Een citaat van de schilder over zijn eigen werk:
`Als ik teken en schilder, reageer ik op de pure schoonheid van een gebaar, een lach, of misschien een vleugje verdriet of vreugde, te zien in één oogopslag. Of de ontroering in de plaatsing van iemands handen of de houding van de schouders: ik probeer dat ene moment vast te leggen.’
Valery Koroshilov
Valery Koroshilov en de figuratieve kunst
Hoewel het tegenwoordig bijna kenmerkend is voor Russische schilders, geldt ook voor Valery dat zijn kunstwerken niet gemakkelijk in één stijl is te vangen. Ik zou zijn werk echter figuratief willen noemen, waarbij je in zijn schilderijen duidelijk zijn architectonische achtergrond kunt vinden. Zijn composities zijn gestructureerd en in balans. Zoals hij zelf zegt: `Ik zie graag dat een beeld stevig op zijn benen staat’. Hij streeft in zijn werk naar perfectie, zodat je zijn ambachtelijke schilders kwaliteiten direct kunt zien. Bijzonder zijn de heldere en levendige kleuren in zijn schilderijen, waardoor je in een tentoonstelling niet om zijn schilderijen heen kunt.
Emotie in de kunst
Ondanks dat zijn schilderijen realistisch zijn, verstaat Koroshilov de kunst om de emoties van zijn menselijke objecten goed weer te geven. En dat is direct de aanleiding dat wij dit fraaie en grote (100 x 100 cm) kunstwerk hebben aangeschaft. De kunstenaar die een menselijke emotie kan vastleggen onderscheidt zich daarmee van de gemiddelde kunstschilder. Hij weet de kijker direct te boeien en vol in het hart te raken. De manier waarop hij in zijn schilderij `This is my Life!’ met zijn penseelstreken het licht over de kleding van deze jonge vrouw laat glijden getuigd van een groot meesterschap. Geen wonder dat Valery Koroshilov in 2010 de prijs voor beste kunstenaar van Groot-Brittannië won. Er zijn maar weinig kunstschilders die al deze kwaliteiten in één persoon herbergen.
Het schilderij This is my Life
Het schilderij `This is my Life’ in onze kunstverzameling laat het verlangen van een jonge vrouw zien om op te vallen, om vrij te zijn en zich uit te drukken en tevens onafhankelijk te zijn. Het is, volgens ons, een van de beste schilderijen van deze bekende kunstschilder, met name om het sterke kleurgebruik, de fraaie vlakverdeling in de compositie en de blik op het karakter van deze jonge vrouw.
Tentoonstellingen en musea
Valery Koroshilove exposeerde onder meer in Amsterdam, Londen, Moskou, Athene en Brugge. Zijn werk was verder wereldwijd te zien op meer dan 100 tentoonstellingen. In 2010 won hij, zoals eerder aangegeven, de `Artist of The Year Award 2010’ in Groot-Brittannië. In 2004 werd hij uitgekozen om met zijn schilderij `Masquerade’ de jaarlijkse Chelsea Art Fair te vertegenwoordigen, met als gevolg artikelen in de Sunday Times, The London Guide en de The Times. Verder verschenen er in de loop van zijn carrière artikelen in de Wall Street International, de Britse VOGUE, de Royal Academy of Arts Magazine, de Modern Painters en in het Art in London Magazine. Zijn werk maakt onder meer deel uit van de kunstverzamelingen van het University College in Londen, de International School van Amsterdam, het Dionysious Frescoes Museum in Rusland, de Interpipe Group in de Oekraïne, Storm LTD in Rusland, Maple Leaf Art in België en van onze eigen kunstverzameling.