Willem Dooijewaard – Maleier

945

Object: Litho
Kunstenaar: Willem Dooyewaard
Titel: Maleier
Techniek: Litho, Nr. 39
Afmetingen: 33x39x0,1 cm/ met lijst 50,5×65,5×2 cm
Signatuur: Handgesigneerd
Staat: In uitstekende staat
BTW: Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW
Jaar: 1920
Aangeboden met lijst: Ja met de oorspronkelijke lijst uit het Singer Museum in Laren (NH)

Op voorraad

Loading...

Beschrijving

Willem Dooijewaard – Titel: Maleier

Mijn vrouw en ik wonen op korte afstand van de voormalige woning van de gebroeders Dooijewaard in Blaricum, het huis De Zeven Linden, met ernaast hun atelier. Hier vindt u de Gebr. Dooijewaardweg, een eerbetoon aan het werk van de broers Jacob en Willem Dooijewaard  Hoewel Jacob en Willem broers waren, doorliepen zij een geheel andere artistieke loopbaan. Willem was 16 jaar jonger dan Jacob en veel avontuurlijker ingesteld.

Opleiding tot kunstenaar en reis naar Sumatra

Al op jonge leeftijd droomde hij van verre en vreemde landen en volken. Voordat hij echter de wereld in kon, nam hij les aan de Tekenschool voor Kunstvakken in Amsterdam, in de stad waar hij was geboren, onder leiding van dhr. Visser, gevolgd door een driejarige cursus op de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool, waar hij lessen kreeg van professor Sturm en dhr. Van der Laars. Toen een vriend van zijn vader hem aanbood om een baan te accepteren op een kleine tabaks- en rubberplantage op Sumatra in Indonesië twijfelde hij niet en pakte hij zijn plunjezak. Het was voor hem een kans om kennis te maken met een nieuwe wereld, een wereld die hij wilde vastleggen op doek en papier.
Zes jaar lang woonde en werkte hij op de plantage. Iedere minuut dat hij vrij was trok hij met papier en tekenstift het eiland Sumatra over op zoek naar onderwerpen die hij aan het papier kon toevertrouwen, waaronder de Sumatraanse landschappen en de mensen die leefden in de kampongs. Dit resulteerde onder meer in een serie van 4 litho’s die hij in 1920 maakte, genaamd `Maleier’, `Avondmaaltijd’, `Twee vrouwen’ en `Meisje’. Deze vier litho’s waren eigendom van het Singer Museum in Laren en werden in 1984 te koop aangeboden in dit museum tijdens een speciale verkooptentoonstelling van het werk van Willem Dooijewaard.

De relatie tussen deze kunstwerken en de Gooise Galerie

Cora kocht `Twee vrouwen’, alvast voor mijn 30ste verjaardag. Ik was daar zo van onder de indruk dat wij samen  de verkooptentoonstelling van zijn werk bezochten in het Singer Museum, die van 31 maart tot en met 29 april 1984 in Laren (NH) werd gehouden. Ter plekke kochten we de andere 3 litho’s, zodat we de gehele serie compleet hadden. De drie litho’s die wij nu te koop aanbieden zijn de originelen die daadwerkelijk in het Singer Museum hebben gehangen en behoren dus tot de beste exemplaren die er zijn. Ook de lijsten zijn van het Singer Museum. Van het werk `Twee vrouwen’ kan ik (nog) geen afstand doen. Al besef ik dat alles in het leven tijdelijk en vergankelijk is, zeker `het bezit’ van iets. Op de litho `Maleier’ zien we het portret van een trotse Maleier, een mannelijke inwoner van Indonesië. Het werk is intiem en laat zien hoe nauwgezet Willem zijn objecten en mensen observeerde. Het laat ook het respect zien dat hij opbracht voor de volkeren die hij bezocht. Het geeft tegelijkertijd een uniek inkijkje in het leven van de mensen op Sumatra in het begin van de 20ste eeuw. Deze litho, met het nummer 39, behoort tot de allerbeste afdrukken en hing in het Singer Museum.

Willem Dooijewaard naar Zuid-Europa en Azië

Na zijn periode in Sumatra reisde Willem verder naar Java en later, na een onderbreking in Nederland, naar Bali en Lombok. Hij legde deze reiservaringen vast in tekeningen en schilderijen. Ook bezocht hij in Zuid-Europa het Spaanse Baskenland en Zuid-Frankrijk, steeds weer zijn wetenswaardigheden vastleggend in tekeningen en schilderijen. Ook bezocht hij China, Tibet, Binnen-Mongolië, Calcutta, Darjeeling, Sikkim (in India) en Japan, allen gelegen in Azië. In 1938 en 1939 schilderde hij in de repetitiezalen van de balletschool in Nice.

De Tweede Wereldoorlog in Blaricum

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak keerde hij samen met zijn vrouw Jacoba, die hij in Japan had leren kennen, terug naar Blaricum. Hier verbouwde hij tijdens de oorlog tabak; hij verkocht deze aan de Blaricummers. Zo kwamen zijn ervaringen in Sumatra hem goed van pas, zodat hij de zware oorlogsjaren ook financieel kon doorstaan. Zijn broer Jaap zat in die tijd, samen met de familie Singer, in Noorwegen.

Andere verre reizen

Na de oorlog vertrok hij naar Marokko waar, in het diepste geheim, naakte oosterse vrouwen en haremmeisjes voor hem poseerden. Wat hij in zijn reizende leven aan indrukken meebracht zijn nu de fraaie, levendige en sterk bezielde beelden waarvan de kracht tot in de eeuwigheid van kracht blijft. Willem Dooijewaard was een dromer met een introvert karakter. Hij koesterde de stilte en er waren maar weinig mensen die echt tot hem konden doordringen. Uitzonderingen vormden zijn vrouw Jacoba Frederike Reinders en de Oostenrijkse kunstschilder Roland Strasser, waarmee hij door India en Tibet reisde. Tijdens zijn reizen schuwde hij geen gevaren en ontberingen. Hij legde met zijn kunstwerken een voor velen onbekende wereld van schoonheid vast. Een unicum in zijn tijd, omdat er bijna geen kunstenaars waren die deze wereld vastlegden. De litho de `Maleier’ is met de hand ondertekend en genummerd.

Gegevens schilderij

Object: Litho
Kunstenaar: Willem Dooyewaard
Titel: Maleier
Techniek: Litho, Nr. 39
Afmetingen: 33x39x0,1 cm/ met lijst 50,5×65,5×2 cm
Signatuur: Handgesigneerd
Staat: In uitstekende staat
BTW: Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW
Jaar: 1920
Aangeboden met lijst: Ja met de oorspronkelijke lijst uit het Singer Museum in Laren (NH)

Verzending

Verzendkosten

Verzenden binnen Nederland en België: € 36,00
Wij brengen de kunstwerken zelf of per koerier bij u thuis.

Geschatte leveringstijd

Nadat u heeft betaald, zorgen wij ervoor dat het schilderij binnen 5 werkdagen bij u thuis is.